|
Informatyka UJ forum Rocznik 2005 - czyli najlepsze forum w sieci
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Skrobocik
[SKROBORANGA]
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 2958
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Skarżysko , Kraków
|
Wysłany: Śro 0:33, 10 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Madras dobrze prawi. Jego przepis podchodzi pod certyfikat naleśnika wg Wielkiej Księgi Norm dla Unii Europejskiej(w skrócie: Wielka Księga Norm dla Unii Europejskiej) :wink:
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Madras
Omylny Admin
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 2021
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Z Pokoju :]
|
Wysłany: Śro 0:58, 10 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Moze pomylił Robsona z Madrasem :) |
Hmm... Weźmiesz Robson, tutaj dodasz parę literek, tutaj kilka zabierzesz i rzeczywiście wychodzi Madras ;).
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robson
zielony żul
Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 1274
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Z Lasu :]
|
Wysłany: Śro 1:18, 10 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
wystarczy do obu o kreseczki dopisać odbić b w pionie(poziomie?) zminejszyć R , dokonac cyklicznej zamiany r->s->n->r i dopisać arkadke w n. Proste ;)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stefan
pijak
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 2:11, 10 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Kurczak z ryżem, moja wersja, porcja dla jednej osoby
Składniki
1 torebka ryżu
1 pierś (filet pojedynczy) z kurczaka
cebula
sól, pieprz, pieprz ziołowy
koncentrat pomidorowy
odrobina tłuszczu - olej, masło
nieco przegotowanej wody
ewentualnie odrobina mąki
Podgrzać tłuszcz na patelni (nie za dużej), wrzucić na to garść pokrojonej w kostkę cebuli. Nastawić ryż, gotować 15-20 minut. Pierś z kurczaka należy obrać z żył i innych niepotrzebnych części, umyć pod kranem, pokroić na kawałki - rozmiar według uznania, ja preferuję dość duże. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić kurczaka na patelnię. Dolać trochę wody, by cebula się nie spaliła. Kurczaka posolić, dodać pieprzu, niech się dusi, można przykryć przykrywką. Po jakimś czasie przerzucić na drugą stronę. Gdy już będzie gotowy (gdy przestanie być bardzo gumowy; przekroić największy kawałek i sprawdzić w środku), odsunąć na bok patelni kurczaka i cebulę, dodać jedną małą łyżkę (maksymalnie ile wejdzie na nią; maksymalnie kopiatą!; kwestia wyczucia, jeśli będzie za dużo, to sos będzie trochę kwaśnawy) koncentratu pomidorowego i rozmieszać. Gdyby koncentrat słabo się mieszał, dolać nieco wody. Dodać pieprzu ziołowego (tyle co soli/pieprzu). Wymieszać wszystko. Gdyby sos był zbyt rzadki dodać nieco mąki. Rozłożyć ryż na talerzu, zawartość patelni na ryż. Smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
oinopion
żul
Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 858
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 9:39, 10 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
@ przepis madrasa:
Można dodać do ciasta olejków zapachowych, ja dodawałem migdałowego.
Oczywiście wiadomo Wam, że naleśniki smakują najlepiej z masłem orezchowym ??? ;]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Skrobocik
[SKROBORANGA]
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 2958
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Skarżysko , Kraków
|
Wysłany: Śro 17:18, 10 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
oinopion napisał: | Oczywiście wiadomo Wam, że naleśniki smakują najlepiej z masłem orezchowym ??? ;] |
Szczerze mówiąc, to sam się sobie dziwię, ale nigdy nie próbowałem :shock:
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Madras
Omylny Admin
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 2021
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Z Pokoju :]
|
Wysłany: Śro 18:31, 10 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Bo do tego trzeba mieć masło orzechowe, a wtedy koszt pojedynczego naleśnika może wzrosnąć nawet dwukrotnie ;P.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kap00ch
Mistrz grilla
Dołączył: 09 Mar 2006
Posty: 1840
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ja sie tu wzialem?
|
Wysłany: Śro 19:07, 10 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
a ja sugeruje czekolade na goraca do tych nalesnikow :P zeby nie bylo ze to burzujstwo...w makro jest na wage 1kg czekolady za 8.90zl ;] na wage co prawda i z resztek fabrycznych ale bardzo dobra:D
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
oinopion
żul
Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 858
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 7:42, 11 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Masło orzechowe... Balsam jest prawie jak masło orzechowe, jest prawie idealny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hansu
Nieomylny Admin
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1990
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: przychodzimy? Czym jestesmy? Dokad zmierzamy?
|
Wysłany: Czw 14:28, 11 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Kod: | stos.init;
stos.push(oinopion);
stos.fire; |
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
oinopion
żul
Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 858
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 22:16, 11 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
:D
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Yoter
zielony żul
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 1033
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gościeradów
|
Wysłany: Pią 0:45, 12 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Pomidorowa ala Zaczek:
-zupka chinska (rosół)
-koncentrat pomidorowy
-zagotowac wode w czajniku i zrobic rosół
-wtegować tam koncentrat (ile kto jak sie komu podoba)
-UWAGA WAŻNE!!! : posolić (inaczej nie wyjdzie pomidorowa tylko jakiś żurek albo coś...)
Smacznego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kwiatek
pijak
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Pią 11:20, 12 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Makaron z tuńczykiem a'la Kwiatek
Zrobić sos pomidorowy. Może być z torebki, ale ja zawsze robię sama. Na oleju podsmażyć cebulkę wrzucić do sosu. Potem wrzucić do tego ugotowany makaron (preferuję świderki, ew. rurki), podgrzewać. Wrzucić rozdrobnionego tuńczyka z puszki i posypać startym na tarce żółtym serem. Wymieszać. Wszystkie proporcje "na oko" :P Smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dorota S.
pijak
Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Z roku wyżej
|
Wysłany: Pią 14:57, 12 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Do przepisu Kwiatka proponuję dodać podsmażony wraz z cebulką czosnek - wzbogaca :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Rogal
Zjeb z kaszanką
Dołączył: 13 Mar 2006
Posty: 1745
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: koło podbiegunowe
|
Wysłany: Pią 15:17, 12 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Z makaronów to robimy tak:
1. Gotujemy
2. Wrzucamy ugotowany makaron na patelnię, razem z niewielką ilością masła i sporą porcją twarogu.
3. Podsmażamy 2-3 minuty.
4. Spożywamy z dżemem lub czymkolwiek innym słodkim lub kwaśnym co mamy pod ręką :wink:
edited: najlepszy moim zdaniem do tego jest makaron w krztałcie spiralek
Przepis babci z cyklu: "Jak zjeść coś w miarę pożywnego szybko, tanio, prawie nic przy tym nie robiąc i żeby w miarę smaczne było" :lol:
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Skrobocik
[SKROBORANGA]
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 2958
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Skarżysko , Kraków
|
Wysłany: Pią 18:06, 12 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Rogal napisał: | ...najlepszy moim zdaniem do tego jest makaron w krztałcie spiralek... |
Jeśli chodzi o mnie, to jedyny słuszny makaron, to Świder(s)ki :wink: :twisted:, czyli właśnie chyba ten, o który Rogalowi chodziło
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dorota S.
pijak
Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Z roku wyżej
|
Wysłany: Pią 20:12, 12 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Dziś wypróbowaliśmy "Winiary Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym". Kupuje się Pomysł i rzeczy wypisane na opakowaniu (kurczaka+śmietanę), robi się tak jak na opakowaniu napisane, do tego ryż - i żarcie pierwsza klasa :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|